‘De echte goudmanie komt nog, als je goud hebt, hou het vast’

Vanochtend verscheen in het Haarlems Dagblad een artikel over het boek Geld, goud en zilver. Hieronder de tekst. Om te beginnen een recensie van een van de eerste kopers van ons boek op Bol.com:
5 van de 5
Zeer goed boek!
26 november 2011
Door: Zilverboerke

30-39 jaar
Zeeland
Ondanks dat ik mij al jaren verdiept in de materie via boeken, forums en blogs. Vind ik tot op heden dit het beste boek wat er op de nederlandse markt te vinden is. Ik heb het boek op 1 avond uitgelezen. Met name deel 1 (geschiedenis) is een zeer verhelderend verhaal, wat in andere boeken over het zelfde onderwerp meestal ontbreekt. Aan de hand van de geschiedenis wordt in dit boekt uitgelegd waar we momenteel staan en wat we kunnen verwachten. Ik vind het daarom een zeer compleet boek en een must have voor iedereen. Zelfs voor de wat meer ervaren particuleren op de goud en zilvermarkt. Het 2e deel van het boek is voor mensen die zich al wat langere tijd verdiepen een algemeen bekend verhaal. Maar voor de onervaren mensen een must. Maar ondanks mijn huidig kennisniveau interessant om te lezen, gezien het recent is verschenen (dus actueel) en de afgelopen tijd geen andere boeken zijn verschenen. Oftewel wees geen struisvogel en koop het boek en trek je conclusie wat die ook mag zijn! Hij is dan in iedergeval met enige kennis genomen!
Groet, Zilverboerke

Elmer Hogervorst en Eric Mecking schrijven boek over de werkelijke waarde van het edelmetaal

‘De echte goudmanie komt nog, als je goud hebt, hou het vast’

DOOR ARNOUT HEEMSKERK
Haarlem – -Het financiële stelsel staat op instorten, zo luidt de stellige overtuiging van Elmer Hogervorst en Eric Mecking in hun boek ’Geld, goud en zilver’ dat deze week verscheen. Investeer daarom in goud, luidt hun advies. ,,Verwacht geen oplossing van de politieke leiders, neem het heft in eigen handen.’’

Op vijf april 1933 nam de Amerikaanse president Roosevelt een drastisch besluit. Het bezit van goud werd verboden. Amerikaanse burgers moesten al hun goud inleveren. Alleen wat gouden munten mochten ze aanhouden voor maximaal 100 dollar. Wie weigerde, kon de cel in, of kreeg een boete van 10.000 dollar.
Het was nog net geen diefstal, schrijven Mecking en Hogervorst, want iedereen kreeg een vaste prijs van 20,67 dollar voor ruim dertig gram (ounce) goud. Maar toen de VS een jaar later de vastgestelde goudprijs verhoogde naar 35 dollar, werd de Amerikaanse overheid in een klap miljarden dollars rijker. Ten koste van de Amerikaanse burger, die zijn goud voor een spotprijsje van de hand had moeten doen. Maar Roosevelt kreeg het gelijk van de geschiedenis aan zijn kant: hij had de Grote Depressie bezworen, de VS konden aan hun lange opmars als economische grootmacht beginnen.

Kredietcrisis, eurocrisis. Politieke onrust wereldwijd. Banken die niet langer worden vertrouwd. De toestand in de wereld, om met G.B.J. Hiltermann te spreken, is thans niet florissant. Wie iets van deze of eerdere crises wil begrijpen, kan niet om de rol van goud heen, zo zeggen historicus Mecking en financieel adviseur en goudverkoper Hogervorst (en ook nog voorzitter van Haarlem Jazz). In hun boek verwerken ze enkele historische voorbeelden om hun stelling te onderbouwen: geld verdwijnt, goud blijft.

Uitgelachen

,,Valuta hebben niet het eeuwige leven’’, zegt Mecking, die naar eigen zeggen als een van de weinigen in 2005 de kredietcrisis aankondigde in zijn boek ’Deflatie in aantocht’. ,,Toen adviseerde ik mensen ook al om goud te kopen. Maar ik werd uitgelachen destijds.’’
Met de almaar stijgende goudprijs was het een advies dat velen toen graag opgevolgd hadden. De staatjes in het boek zijn wat dat betreft veelzeggend. De prijs van goud is vanaf 2000 alleen maar gestegen. Van circa driehonderd dollar toen naar de recordprijs van boven de 1900 dollar per ounce (circa 31 gram) halverwege dit jaar. Daarna is de prijs iets gezakt, maar volgens Hogervorst en Mecking is dat van tijdelijke aard. De echte prijsexplosie moet nog komen, zo voorspellen zij.

Hogervorst: ,,Iedereen roept dat goud nu zo duur is, maar als je naar de werkelijke waarde kijkt en de inflatie meerekent, dan valt het heel erg mee. De waarde van goud is juist heel constant, alleen de waarde van de euro is gedaald, zodat het duurder lijkt.’’ Ook het verschijnen van rijke Chinezen, die dol op goud zijn, zal een prijsopdrijvend effect hebben. ,,Er zijn nu heel veel handelaren die goud willen aankopen. Als de prijs op zijn hoogtepunt zou zijn, zouden ze dan niet doen. Aan de andere kant zijn er veel mensen die denken dat het nu goed is om te verkopen, gezien de prijsontwikkeling. Maar ik zeg: als je sierraden of ander goud hebt, hou het vast, want de echte goudmanie komt nog.’’

Goudsmid

De auteurs gaan niet alleen uitgebreid in op de redenen om nu goud te kopen. Ook de geschiedenis van het edelmetaal komt aan bod. Goud spreekt al duizenden jaren tot de verbeelding. Om te bezitten, om te dragen als sieraad, of als appel tegen dorst in onzekere tijden. Eeuwenlang was het ook een betaalmiddel, een gebruik dat pas naar de achtergrond verdween in zeventiende eeuw, toen de Schot John Law het papieren geld uitvond. Hij was de zoon van een goudsmit en zag handel in de ontvangstbewijzen die zijn vader meegaf aan kooplieden die hun goud in bewaring hadden gegeven. Law vond de directe koppeling tussen dergelijke waardepapieren en goud maar onzin, ook voor staten. Een land kon zelf geld creëren, onafhankelijk van de hoeveelheid goud in de kluizen. Zijn briljante idee dat in Frankrijk werd ingevoerd, had desastreuze gevolgen en leidde tot het faillissement van Frankrijk.

Gouden Standaard

De Britten verankerden het papieren geld aan goud in 1800 in de Gouden Standaard. Daarmee diende de goudreserve als dekking voor de hoeveelheid geld in omloop. Het glinsterende goedje had ook een vaste, internationale prijs, die de landen onderling afspraken. In de jaren daarna wisselde de Gouden Standaard van naam en gedaante, en werden de afspraken soms tijdelijk afgeschaft en dan weer ingevoerd. Maar pas in jaren zeventig van de vorige eeuw hield de koppeling goud-geld op te bestaan. Goud kreeg steeds meer het etiket ‘grondstof’ opgeplakt. Overheden begonnen zonder enige rem geld te drukken, Amerika voorop.
,,Daar liggen de wortels van de huidige crisis’’, zegt Mecking. ,,Nederland heeft er ook meegedaan. Niet door de geldpers letterlijk hier in Haarlem maar aan te zetten. Maar door de koop van hypotheken aan te moedigen. Als jij een hypotheek bij de bank van drie of vier ton afsluit, creëert de bank dat geld. ’’
Burgers zijn veel te goedgelovig dat de overheid de financiële problemen wel oplost. ,,Met de voorbeelden uit ons boek zie je dat je daar niet op moet vertrouwen. Zie de VS in de jaren dertig. Ik ben ervan overtuigd dat het huidige financiële systeem instort. Om jezelf te beschermen, moet je zelf actie ondernemen. In onze ogen door goud te kopen.’’
Hogervorst: ,,Mensen vertrouwen goud al vijf of zesduizend jaar. Iedereen op de wereld wil goud, al eeuwen lang. Hoe groter het wantrouwen in het papieren geld, hoe sterker het vertrouwen in goud.”
Mecking: ,,Want wat is een euro? Niet meer dan een stel afspraken. Als oud-papier is het niets waard. Goud daarentegen heeft intrinsieke waarde. Je kan er nu mee in Timboektoe betalen, en over vijf jaar ook nog.’’

One Response to ‘De echte goudmanie komt nog, als je goud hebt, hou het vast’

  1. Graag nodig u uit voor het radioprogramma Goede Zaken op Amsterdam FM (www.goedezaken.info). Het is een programma over duurzaam en innovatief ondernemen en ‘goed’ zakendoen. Wij willen in een van onze uitzendingen aandacht besteden aan de ontwikkeling van goud, maar ook andere edel metalen. Wat gebeurt er in die markt, wat wordt ons voorgehouden en wat is de echte waarheid mbt tot goud? Daarbij ook gelet op de financiële crisis. Ook zullen we op uw boek geld, goud en zilver in kunnen gaan.
    Mogelijke tijdstippen voor het interview zijn vrijdagmiddagen 20 april of 4 mei, beiden van 13.30-14.30 uur in de openbare bibliotheek (oba) in Amsterdam.
    Ik hoor graag of u daarvoor beschikbaar bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *